Potrava


Podáváme jen ty složky potravy, u kterých jsme si na 100 % jisti, že jsou pro křečka vhodné a nezpůsobí mu žádné zdravotní potíže.
Pití
Křeček potřebuje nepřetržitý přístup k čisté čerstvé vodě. Vhodnější než miska na vodu je napáječka. Vodu v misce křeček velmi rychle znečistí a ta se může stát zdrojem choroboplodných zárodků. Voda by měla být měněna denně, nejméně však 1x za tři dny, v případě jejího znečištění i vícekrát denně. K napájení se používá voda nesycená oxidem uhličitým (CO2), popř. jiným plynem, nevhodné jsou ovocné džusy a voda minerální nebo ochucená.
Křeček může:
Obiloviny, obilovinové vločky a klíčky: všechny obiloviny se můžou podávat také naklíčené a také se můžou podávat vločky vyrobené ze všech druhů obilovin. Z vloček se může také připravit řídká kaše (vločky zalít horkou vodou a nechat chvíli postát) nebo je můžeme vmíchat do jogurtu či kefíru. Obiloviny jsou bohaté na vlákninu, vitaminy skupiny B, vitamin E, bílkoviny a železo. Upřednostňujeme podávaní zrn s plevami.
Amarant (laskavec)
Díky obsahu vlákniny (4-krát více než v jiných obilovinách), minerálních látek, stopových prvků a vitamínů (draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, selen, sodík, vápník, zinek, železo, niacin, B1, B2, C, E) patří mezi nejvýživnější rostliny na světe. Neobsahuje jednoduché cukry, proto je vhodný při cukrovce a obezitě. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 18 g, tuky 8-11 g, sacharidy 57 g.
Čirok/Cirok
Podáváme jen zřídka. Nutriční hodnoty: bílkoviny (horší kvality) 8-10 g, tuky 3-6 g, sacharidy 70 g.
Čumíza
Jedná se o poddruh senegalského prosa (béru vlašského). Je to obilovina s vyšším obsahem energie. Obsah živin je mírně příznivější než-li u prosa, ale v podstatě jej kopíruje.
Dari (Čirok bílý/Cirok biely)
Podáváme jej zřídka. Nutriční hodnoty: bílkoviny (horší kvality) 8-10 g, tuky 3-6 g, sacharidy 70 g.
Jáhly/Pšeno
Je to proso po odstranění slupky. Jsou velice dobře stravitelné. Jsou významnějším zdrojem vitaminů než ostatní obilniny a svojí výživovou hodnotou se vyrovnají ovesným vločkám. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 9 g, tuky 4 g, sacharidy 72 g.
Ječmen/Jačmeň
Obsahuje hodně vitaminu B5, který chrání prěd záněty kůže, dále vitaminy B6 a E, folát a nerozpustnou vlákninu. Působí proti zácpě a má protirakovinné účinky. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 10-13 g, tuky 2-3 g, sacharidy 75-78 g.
Ječmenné kroupy/Jačmenné krúpy
Jsou bohaté na vitaminy řady B, z minerálů pak na vápník, draslík, hořčík, železo, křemík a selen. Mají vysoký obsah vlákniny.
Kamut/Kamut
Obsahuje o 20-40 % více bílkovin než běžná pšenice. Má mimořádně vysoký obsah selenu, vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, zinku, hořčíku, vitamínů E, thiaminu, riboflavinu, kyseliny pantotenové,
fosforu a mědi. Posiluje imunitní systém.
Kukuřice/Kukurica
Podáváme ji syrovou, vařenou bez soli, sušenou, konzervovanou (pouze vákuová balení bez nálevu). Obsahuje selen a vitamin E současně, a tak pomáhá chránit před nádory. Nutriční hodnoty kukuřice cukrové ve 100 g: bílkoviny 3,7 g, tuky 2,3 g, sacharidy 19,8 g.
Lesknice/Lesknica
Má vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuku, je velmi výživná a lehce stravitelná. Obsahuje vitaminy skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování nervové soustavy a zlepšují stav všech tkání (dá se pozorovat na stavu kůže a srsti). Posiluje imunitní systém.
Milo (čirok červený/Cirok červený)
Podáváme jej zřídka. Nutriční hodnoty: bílkoviny (horší kvality) 8-10 g, tuky 3-6 g, sacharidy 70 g.
Mohár
Jedná se o poddruh senegalského prosa (béru vlašského). Je to obilovina s vyšším obsahem energie. Obsah živin je mírně příznivější než-li u prosa, ale v podstatě jej kopíruje.
Otruby ovesné/Otruby ovsené
Jejich podávaní ve větším množství brání vstřebávaní železa a vápníku. Obsahují hodně vlákniny, která je důležitá pro správnou peristaltiku střev a pomáhají předcházet zácpě. Obsahuje hodně vitaminů skupiny B, fosforu, hořčíku a železa. Jsou vhodné při cukrovce, protože obsahují betaglukan, který reguluje krevní cukr. Pomáhají při trávicích těžkostech a posilňují organizmus při vyčerpání a únavě. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 12 g, tuky 9 g, sacharidy 55 g.
Oves/Ovos
Oproti jiným obilovinám má vyšší obsah snadno stravitelných bílkovin (14-21%) a vlákniny (je nejlepším zdrojem lehce rozpustné vlákniny). Obsahuje nenasycené mastné kyseliny dobré pro zdravou a lesklou srst. Obsahuje hodně vitaminu B1 a E a oproti ostatním obilovinám také mnohem více hořčíku, železa, zinku a manganu. Má posilující účinky při vyčerpání organismu a únavě. Je výbornou potravou pro diabetiky, protože betaglukan v něm obsažený stabilizuje krevní cukr. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 14-21 g, tuky 6,2-9 g, sacharidy 58 g.
Oves zelený/Ovos zelený
Mladá nať ovsu je bohatá na vlákninu, která zajišťuje optimální trávení. Křečka navykáme na oves postupně, pak ho můžeme bezpečně podávat ve větším množství. Nutriční hodnoty ve 100 g sušeného ovse: bílkoviny 9,7 g tuky 2,0 g, vláknina 35,7 g.
Pohanka
Obsahuje hodně rutinu (vitaminu P), který je prospěšný pro pružnost cév. Chrání před srdečními chorobami. Má přízniví vliv na játra a trávicí ústroji. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 13 g, tuky 4 g, sacharidy 65 g.
Proso
Podáváme různé druhy: La Plata, červené, japonské, žluté, bílé, zelené. Má vysoký obsah vitamínů B1 a B2, železa a křemíku, který posiluje kůži, srst a vazivové tkáně. Křečci milují i proso v klasech. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 11-13 g, tuky 4 g, sacharidy 70-73 g.
Pšenice
Obsahuje vitaminy skupiny B (především thiamin, B1, B2, B6), vitamin E, niacin, foláty, hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor, zinek, měď, mangan a hodně bílkovin. Pomáhá předcházet zácpě a chrání před rakovinou hrubého střeva Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 12-16 g, tuky 2,8 g, sacharidy 67 g.

Pšenice dvouzrnka/Pšenica dvojzrnová
Obsahuje mnohem více bílkovin než pšenice setá. Má vyšší obsah vitamínů A, B, C, vápníku, fosforu, hořčíku a hodně zinku. Je lehce stravitelná. Působí příznivě i na trávící trakt. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 15-24 g.
Pšeničné klíčky
Oproti zrnu mají větší podíl sacharidů (50 %), bílkovin (30 %) bohatých na esenciální aminokyseliny a tuků (20 %). Obsahují všechny vitaminy skupiny B, vitaminy A, C, D a E. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 27 g, tuky 9 g, sacharidy 31 g.
Pšenice zelená
Křečka na ni navykáme postupně, pak ji můžeme bezpečně podávat ve větším množství.
Quinoa (Merlík čilský/Mrlík)
Oproti ostatním obilovinám obsahuje až o 15 - 18 % více bílkovin. Dále obsahuje vitaminy skupiny B, vitamín A, C a E, vlákninu, fosfor, železo a hořčík. Je vhodná při zlomeninách, na zmírnění bolestí a únavy, při vyčerpání, podvýživě, rekonvalescenci, na posilnění imunitního systému, na urychlení hojení pokožky. Stimuluje tvorbu kolagenu, chrupavek a spojiv. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 13,1 g, tuky 5,8 g, sacharidy 68,9.
Rýže
Podáváme ji vařenou v nesolené vodě. Neobsahuje mnoho bílkovin, ale jejich biologická hodnota je velice vysoká, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Obsahuje vitamin A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin) a E. Je bohatá na minerály, především na draslík, zinek, železo, mangan, fosfor, hořčík, kobalt, selen a fluor. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 7-7,6 g, tuky 0,5 g, sacharidy 72-79 g.
Rýže neloupaná
Podáváme ji vařenou v nesolené vodě. V porovnání s bílou rýží obsahuje více vitamínů a minerálních látek. Obsahuje více bílkovin, vápníku, fosforu, tiaminu, niacinu a vitaminu E. a má výrazně vyšší obsah vlákniny. Obsahuje více tuků než bílá rýže, ale jsou to zdravé tuky. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 8-12 g, tuky 2,4 g, sacharidy 68-72 g.
Senegalské proso (Bér vlašský) (červené, žluté)
Je k dostání i v celých klasech. Senegalské proso je výjimečné díky vysokému obsahu křemíku, který posiluje kůži, srst a vazivové tkáně. Dále obsahuje hodně železa, draslíku, zinku, hořčíku a fosforu a vitaminů B1 a B2. Neobsahuje lepek.
Špalda
Je výborným zdrojem vitaminu B1 (thiaminu) a B2 (riboflavinu). Obsahuje též niacin, betakaroten, draslík, hořčík a hodně nenasycených mastných kyselin. Neobsahuje cholesterol. Stimuluje trávení, působí pozitivně na srst a kůži, podporuje trávení a střevní peristaltiku a stimuluje imunitní systému. Je lehce stravitelná. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 16-17 g, tuky 0 g, sacharidy 6 g.
Tritikale (Žitovec)
Je to hybrid pšenice a žita. Má vysoký obsah bílkovin a příznivou skladbu aminokyselin, zejména lyzinu. Nutriční hodnoty ve 100 g: tuky 1,5 g.
Vločky jáhlové/Vločky pšenové
Jsou lehce stravitelné, šetří a chrání trávicí systém. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 13 g, tuky 3 g, sacharidy 74 g.
Vločky ječmenné (ječné)/Vločky jačmenné
Obsahují vitamíny skupiny B, které pomáhají chránit před záněty kůže, podněcují funkci jater a regulují hladinu tuku v krvi. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 9,9 g, tuky 1,8 g, sacharidy 75 g.
Vločky kukuřiční/Vločky kukuričné
Maji vysoký obsah energie, nízký obsah bílkovin,, nejvyšší stravitelnost škrobu a velmi dobrou snášenlivost.
Vločky ovesné/Vločky ovsené
Obsahují hodně železa. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 12-16,3 g, tuky 3,6-7 g, sacharidy 60-69 g.
Vločky pohankové
Obsahují hodně rutinu, který je prospěšný pro pružnost cév. Mají přízniví vliv na játra a trávicí ústroji. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 12 g, tuky 2 g, sacharidy 61-65 g.

Vločky pšeničné
Obsahují vitaminy skupiny B a vlákninu, která podporuje peristaltiku střev. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 12 g, tuky 2 g, sacharidy 57-61 g.
Vločky rýžové
Viz také "rýže". Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 7,6 g, tuky 2,8 g, sacharidy 76 g.
Vločky špaldové
Jsou bohatá na bílkoviny, vitamíny a hořčík, nezatěžují trávicí ústrojí. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 16 g, tuky 2 g, sacharidy 68 g.
Vločky žitné/Vločky ražné
Viz také "žito". Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 7 g, tuky 2 g, sacharidy 75 g.
Žito/Raž
Má vysoký podíl vitamínů skupiny B, vlákniny, draslíku, fosforu, železa, síry a fluoru. Podporují peristaltiku střev. Působí proti horečce, nádorů, zácpě a příznivě působí na činnost střev. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 10-15 g, tuky 1,5-2,2 g, sacharidy 67-70 g.

Travní semena: bývají součástí některých krmných směsí, nepodáváme semena koupená jako travní směsi určené pro výsev, která jsou chemicky konzervovaná.
Bojínek luční/Timotejka lúčna/
Jílek mnohokvětý/Mätonoh mnohokvetý/
Jílek vytrvalý/Mätonoh trváci/
Kolenec rolní/Kolenec poľný/
Kostřava červená/Kostrava červená
Kostřava luční/Kostrava lúčna/
Kostřava načernalá/Kostrava černastá
Kostřava rákosovitá /Kostrava trsťovitá/
Lipnice luční/Lipnica lúčna/
Poháňka hřebenitá /Hrebienka obyčajná/
Psárka luční/Psiarka roľná/
Sítina rozkladitá /Sitina rozložitá
Srha laločnatá/Reznačka laločnatáSemena: semena s vyšším obsahem tuku nedáváme příliš často; upřednostňujeme semena neloupaná.
Alfalfa/Alfaalfa (semena vojtěšky)
Naklíčená semena mají preventivní účinky proti nádorovým onemocněním. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 4,0 g, sacharidy 2,1 g (z toho cukry 0,2 g), tuky 0,7 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,07 g).
Brukev řepka olejka
Semena obsahují 44 - 47% oleje vysoké kalorické hodnoty. Semena musí být určena přímo pro krmení zvířat.
Cardi (Kardi)/Saflor (semínka světlice barvířské/ svetlica farbiarska )
Obsahuje vyšší množství bílkovin 30 - 35% a 25- 35% tuku u nevyloupaných semen. U vyloupaných semen je obsah tuku až 45-55 %.
Dýňová semínka/Tekvicové semienka (loupaná i neloupaná, ne z ozdobné dýně)
Semínka podáváme jen nepražená a nesolená. Mají protinádorový efekt a protiparazitické účinky. Dýňová semínka mají vyšší obsah železa než kterákoli jiná semínka. Jsou výborným zdrojem zinku a pomáhají také stabilizovat hladinu glukózy v krvi - vhodné i pro diabetiky. Nutriční hodnoty pro dýňová semena loupaná ve 100 g: bílkoviny 24,5 g, sacharidy 17,8 g (z toho cukry 1,0g), tuky 45,9 g.

Konopná semínka (konopí seté - semenec)
Můžou být neloupaná i loupaná. Mají jednu z největších výživových hodnot ze všech rostlinných strav. Konopná semínka obsahují také ideální množství všech aminokyselin a napomáhají tvorbě imunoglobulinů, které působí jako protilátka vůči infekcím a posilují imunitní systém. Zlepšují stav všech tkání, působí příznivě při léčbě kožních onemocněních. Nutriční hodnoty pro konopné semínko neloupané ve 100 g: bílkoviny 23,04 g, sacharidy 52,67 g (z toho jednoduché cukry 2,47 g), tuky 30 g. Nutriční hodnoty pro konopné semínko loupané ve 100 g: bílkoviny 30 g, sacharidy 2,4 g (z toho jednoduché cukry 1,4 g), tuky 52,5 g.
Lněná semínka/Ľanové semienka (len hnědý, len zlatý)
Mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Je vhodné je podávat pro zlepšení vzhledu kůže (při alergických dermatitidách) a srsti. Mají významné antivirové, antibakteriální a protirakovinné účinky. Nutriční hodnoty pro len hnědý ve 100 g: bílkoviny 18,3 g, tuky 42,2 g, sacharidy 28,9 g (z toho cukry 1,6 g). Nutriční hodnoty pro len zlatý ve 100 g: bílkoviny 18,3 g, sacharidy 28,9 g (z toho cukry 1,6 g), tuky: 42,2 g.
Niger (Ramtila habešská, Mastňák habešský, Guizotie olejná, Ramantilla)
Podporuje peristaltiku střev a je lehce stravitelný. Obsahuje vápník. Obsah tuku - přibližně 30 %.
Perilla (semena perillly křovité)
Často ji najdeme jako součást ptačích krmných směsí. Má antialergické a protizánětlivé účinky.
Salátová semena
Bývají součástí některých krmiv pro ptáky, které jsou vhodné i pro krmení křečků.
Sezamová semínka (loupaná i neloupaná)
Obsahují vápník a vitamín E. Nutriční hodnoty pro sezam loupaný ve 100 g: bílkoviny 22 g, tuky 53 g, sacharidy 15 g. Nutriční hodnoty pro sezam neloupaný ve 100 g: bílkoviny 17,7 g, tuky 49,7 g, sacharidy 23,5 g (z toho cukry 0,3 g).
Slunečnicová semínka
Podáváme nepražená, nesolená a max. 4 - 5 ks denně. Při zvýšeném podávání hrozí obezita. Semena mají vysoký obsah vitaminu B6, zlepšují kvalitu srsti, zvyšují její lesk a zamezují plstnatění srsti. Semínka jsou vhodná při onemocnění kůže a osvědčují se při nemocech látkové přeměny, cukrovce, nemocech jater a žlučníku. Obsah oleje v semenech závisí od konkrétní odrůdy, ale pohybuje se přibližně od 30 do 51%. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 37 g, tuky 39 g, sacharidy 22 g.Luštěniny/Strukoviny: nepodáváme je ve velkým množství, protože můžou způsobit nadýmání. Obsahují hodně minerálů, vlákniny, bílkoviny a vitamínů skupiny B. Pomáhají udržovat hladinu krevního cukru, což je užitečné při cukrovce.
Bobové vločky (bôbové vločky)
Nepodáváme čerstvou rostlinu ani čerstvé (syrové) plody - jsou jedovaté! Podáváme malé množství, protože překrmování vede k obezitě. Obsahují hodně fosforu, manganu, železa, zinku, niacinu, hořčíku, kyseliny listové a vitamin E.
Cizrna/Cícer (římský hrách)
Obsahuje hodně manganu, železa, kyseliny listové a vitaminu E.
Čočka/Šošovica
Podáváme ji čerstvou, nebo vařenou bez soli, nebo naklíčenou. Podáváme max. 1 - 2 zrnka denně, protože může nadmout. Obsahuje hodně selenu, železa, manganu, fosforu, zinku, tiaminu, kyseliny listové a vitaminu B6. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 25 g, tuky 1 g, cukry 59,5 g.
Fazole adzuki (azuki)/Fazuľa adzuki
Podáváme ji naklíčenou. Naklíčená semena obsahují několikanásobně více vitamínů, minerálů a enzymů než suché fazole. Klíčky a výhonky působí jako prevence rakoviny a posilují imunitní systém. Je výborným zdrojem vápníku a bílkovin. Nakličování: semena 12 hod. namáčíme ve vodě, pak je dáme na ploché sítko a přikryjeme vlhkou gázou. Dvakrát denně propláchneme. Nakličování trvá 3-6 dní. Konzumní zralost vrcholí, když klíčky dosáhnou délky asi 2 cm.
Fazole mungo/Fazuľa mungo
Podáváme ji naklíčenou. Naklíčená semena obsahují několikanásobně více vitamínů, minerálů a enzymů než suché fazole. Klíčky a výhonky působí jako prevence rakoviny a posilují imunitní systém. Je výborným zdrojem vápníku a bílkovin. Nakličování: semena 12 hod. Namáčíme ve vodě, pak je dáme na ploché sítko a přikryjeme vlhkou gázou. Dvakrát denně propláchneme. Nakličování trvá 3-6 dní. Konzumní zralost vrcholí, když klíčky dosáhnou délky asi 2 cm.
Fazolové vločky
Nadměrné podávaní může způsobit nadmutí.
Hrachové vločky
Nadměrné podávaní může způsobit nadmutí.
Hrách ((Hrách setý rolní - peluška))
Podáváme jej čerstvý (může být i celý lusk), sušený, vařený bez soli. Je výborným zdrojem vitaminu C a B1, betakaroténu, draslíku, bílkovin, tiaminu a kyseliny listové. Obsahuje hodně vlákniny. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 6 g, tuky 1 g, cukry 12 g
Sója
Podáváme vařené, změklé sójové plátky a kostky nebo naklíčená semínka. Nepodáváme geneticky modifikovanou sóju! Obsahuje hodně bílkovin. Regeneruje vazivové tkaniva, stimuluje růst buněk, zabezpečuje zvýšenou produkci žaludeční kyseliny a tím zlepšuje zužitkování bílkovin, vápníku a železa, snižuje únavu a odvodňuje organismus. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 49,6 g, tuky 2 g, cukry 30,9 g.
Sojové vločky
Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 36 g, tuky 12 g, cukry 39 g.
Sojové výhonky
Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, cukry 6 g.Ořechy: jen nepražené a nesolené, bez skořápky; nepodáváme je příliš často a jen jako pamlsek - maximálně 1-2x do týdne; pokud jsou na povrchu ořechů "pavučinky", nepodáváme je - "pavučinky" jsou plísně.
Arašídy (můžou být taky se skořápkou)
Obsahují vitamíny skupiny B pro správné fungování nervové a oběhové soustavy. Zlepšují látkovou výměnu a působí antirevmatiky. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 27 g, tuky 44 g, sacharidy 24 g.
Kaštan jedlý/Gaštan jedlý
Podáváme jen vařený. Plody obsahují veliké množství cukru. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 5 g, tuky 3 g, sacharidy 41 g.
Kešu
Plody obsahují velké množství cukru, vitamín B1 a B2 a velké množství nenasycených mastných kyselin. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 15 g, tuky 47 g, sacharidy 30 g.
Kokos (plátky)
Mají vysoký obsah vápníku, nenasycených tuků, vlákniny, organického draslíku a mnoha dalších minerálů. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 7 g, tuky 34 g - 58 g, sacharidy 9 g.
Lískové oříšky (jádra)
Jsou značně energeticky vydatné. Jsou dobrým zdrojem fosforu, draslíku, hořčíku a vápníku. Obsahují železo, měď a další stopové prvky. Z ořechů mají nejvíce vitamínu E, také obsahují vitamíny skupiny B. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 14 g, tuky 65 g, sacharidy 11 g.
Makadamové ořechy
Obsahují vápník, fosfor, selen, železo a vitamíny skupiny B. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 9 g, tuky 70 g, sacharidy 9 g.

Para ořechy
Mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, selenu, draslíku, fosforu, zinku, vitamínu B1, B2, B3 a E. Obsahují také velké množství plnohodnotných bílkovin. Jádro musí mít nasládlou, nikdy ne nahořklou chuť. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 17 g, tuky 64 g, sacharidy 8 g.
Pekanové ořechy
Mají vysoký obsah provitamínu A, obsahuje B vitamíny a vysoké množství draslíku, fosforu, vápníku a železa. V pekanových a lískových oříšcích jsou fytochemikálie, které vyvolávají proces známý jako apoptóza, při které se škodlivé rakovinné buňky požírají navzájem. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 8 g, tuky 64 g, sacharidy 17 g.
Piniové oříšky
Obsahují vitamíny skupiny B, zinek a jsou zdrojem vlákniny. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 17 g, tuky 67 g, sacharidy 2 g.
Pistácie
Mají vysoký obsah provitamínu A a vitamínů skupiny B. Ze všech ořechů mají nejvíce železa. Obsahují mnoho draslíku, fosforu a vápníku. Neobsahují cholesterol. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 23 g, tuky 53 g, sacharidy 16 g.
Vlašské ořechy
Nachází se v nich železo, selen, zinek, draslík, vitamín E a skupina vitamínů řady B. Mají protizánětlivé vlastnosti, příznivě působí na srdečně-cévní choroby a na činnost mozku. Regulují krevní tlak a snižují hladinu cholesterolu. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 18 g, tuky 60 g, sacharidy 15 g.

Zelenina čerstvá (nebo sušená): důkladně umytá a usušená, ne plesnivá nebo nahnilá, může být i uvařená (bez soli), ne konzervovaná. Podáváme vždy jenom jeden druh a současně s ním nepodáváme mléčné výrobky nebo ovoce. Nezkonzumované zbytky odstraníme nejpozději do 24 hodin od podání, lépe hned na druhý den ráno.
Brokolice
Podáváme pouze malé množství (může způsobit nadýmání). Obsahuje hodně vitaminu C, betakroten, kyselinu listovou, železo a draslík. Růžičky brokolice jsou nejbohatším zdrojem sulforafanu, který chrání před rakovinou. Posiluje imunitní systém. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 4 g, tuky 1 g, sacharidy 3-5 g.
Celer/Zeler bulvový i stonkový
Musí být důkladně umytý, ještě lépe oloupaný. Obsahuje hodně vitaminu C, draslík a vlákninu. Podporuje správnou činnost ledvin. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 0,8-2 g, tuky 0 g, sacharidy 10 g.
Cuketa
Je to druh tykve. Užitečný zdroj vitamínu C a kyseliny listové. Obsahuje také betakaroten. Podáváme jen zřídka a malé množství. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2 g, tuky 1 g, sacharidy 2 g.
Čekanka/Čakanka
Má vysoký obsah vápníku. Podáváme ji pouze v malém množství, neboť má vysoký obsah kyseliny šťavelové, která může způsobit onemocnění ledvin, močové kameny, průjmy a nadýmání. Nepodáváme vnější listy. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2 g, tuky 0 g, sacharidy 4 g.
Červená řepa/Červená repa/Cvikla (čerstvá, sušená).
Ze všech druhů zeleniny má nejvyšší obsah cukrů. Je dobrým zdrojem kyseliny listové, je bohatá na draslík, vitamin C a přírodní látky bránicí vzniku rakoviny. Posiluje imunitní systém. Podáváme pouze v malém množství, neboť má vysoký obsah kyseliny šťavelové. Může barvit moč do červena, co může vzbuzovat dojem nemoci u křečka (krev

v moči). Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,3-2 g, tuky 0 g, sacharidy 5,6-11 g.
Čínské zelí/Čínska kapusta
Podáváme pouze malé množství, může způsobit nadýmání. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 2 g.
Dýně/Tekvica
Obsahuje vitamín E, který má antioxidační účinky a dokáže chytit volné radikály v organizme. Dále obsahuje vitamíny A, B, D, K, zinek, fosfor, železo, vápník, hořčík a selen. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 0,5 - 2 g, tuky 0 g, sacharidy 6-10,3 g.
Endivie (štěrbák)
Podáváme pouze v malém množství, neboť má vysoký obsah kyseliny šťavelové, která může způsobit onemocnění ledvin, močové kameny, průjmy a nadýmání. Má vysoký obsah vápníku. Má vysoký obsah minerálů jako draslík, fosfor, vápník a železo a vitaminy A, B a C, Obsahuje inulin - vhodný pro křečíky s diabetem.
Fenykl (řapík) (čerstvý, sušený)
Má vysoký obsah vitamínů a minerálů. Dobrý na trávení. Obsahuje betakaroten a kyselinu listovou. Může zabarvit moč. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 5 g.
Chřest/Špargľa
Rychle podléhá zkáze, proto ji podáváme co nejčerstvější. Je bohatá na vitaminy C a E, betakaroteny, kyselinu listovou. Má mírně močopudné a laxativní účinky. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2-2,9 g, tuky 0 g, sacharidy 2,2 - 4 g.
Kedluben/Kaleráb
Podáváme pouze malé množství. Obsahuje vitamin C, draslík a hodně vlákniny. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2 g, tuky 0 g, sacharidy 5 g.
Květák/Karfiol
Podáváme vnější listy i košťál. Má vysoký obsah vlákniny. Obsahuje vitamin C a sloučeninu sulforafan, která pomáhá chránit před rakovinou. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1-2,1 g, tuky 0 g, sacharidy 4-4,7 g.
Mangold
Podáváme pouze v malém množství, neboť má vysoký obsah kyseliny šťavelové, která může způsobit onemocnění ledvin, močové kameny, průjmy a nadýmání. Má vysoký obsah vápníku. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 3 g.
Mrkev, Karotka/Mrkva
Před podáváním ji očistíme (oloupeme) a odstraníme vršek, neboť obsahuje škodlivé látky z postřiků proti škůdcům. Obsahuje sacharid falkarinol, který má silné protirakovinné účinky. Má vysoký obsah vitaminu A, C, vitaminu skupiny B a betakarotenu. Je bohatá na železo, vápník, draslík, sodík a vlákninu. Může zabarvit moč. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1-1,3 g, tuky 0,3 g, sacharidy 9,2-10 g. Nutriční hodnoty ve 100 g sušené mrkve: bílkoviny 7,3 g tuky 1,5 g, vláknina 26,3 g.
Okurka salátová/Uhorka šalátová (i nakladačky)
Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, síru, mangan, fosfor, vápník, draslík a bor, který je důležitý pro správný vývoj kostí a kloubové chrupavky. Podporuje činnost jater. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 2 - 3 g.
Paprika sladká
Nepodáváme stopky a nezralé části, protože obsahují jedovatý solanin. Nikdy nepodáváme pálivé (štiplavé) druhy! paprika je bohatá na vitamin C, betakaroten a bioflavonoidy, které působí proti rakovině, nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 1 g, sacharidy 4 g.
Pastyňák/Paštrnák
Obsahuje hodně vitaminu C, E, kyselinu listovou a vlákninu. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 12 g.
Petržel/Petržlen(čerstvý, sušený)
Podáváme jen malý kousek. Má vysoký podíl vlákniny. Obsahuje hodně vápníku a železa. Nepodáváme ho březím samičkám. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2 g, tuky 1 g, sacharidy 10 g.
Polníček/Valeriána poľná (poľný šalát)
Obsahuje hodně vitaminu C. Dále obsahuje provitamin A, vitaminy B1, B2, E, kyselinu listovou, hořčík, fosfor, vápník a železo. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,8 g, tuky 0,3 g, sacharidy 1,4 g.
Rajče/Paradajka
Podáváme pouze červené a dobře zralé plody (ne kyselé) bez zrníček a zelených stopek. Zelená (nezralá) rajčata obsahují jedovatý solanin. Nepodáváme ho ve vyšších dávkách, neboť může způsobit průjem. Obsahuje hodně vitaminu C, E, betakaroten, draslík a lykopen, který bráni vzniku některých typů rakoviny. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 4 g.
Rajče cherry/Rajčina cherry
Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,1 g, tuky 0 g, sacharidy 5 g.
Salát hlávkový/Šalát hlávkový
Nepodáváme ho ve větším množství, může způsobit průjmy a nadýmání. Nepodáváme vnější listy a košťál. Obsahuje kyselinu listovou a betakaroten. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,5 g, tuky 0 g, sacharidy 2,1 g
Salát ledový/Šalát ľadový
Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 2 g.
Salát římský/Šalát rímsky
Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 2 g.
Špenát
Podáváme pouze v malém množství, neboť má vysoký obsah kyseliny šťavelové, která může způsobit onemocnění ledvin, močové kameny, průjmy a nadýmání. Brání vstřebávaní vápníku a železa. Obsahuje hodně vitaminu B6, C a E, betakarotenu, kyseliny listové, betakaroten, vápník, železo a hořčík. Obsahuje hodně vitaminu C, draslíku a kyseliny listové. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2 g, tuky 1 g, sacharidy 3 g.
Topinambury
Topinambury jsou velmi vhodné pro křečíky s diabetem, protože neobsahují škrob, ale diabeticky vhodný inulin - ten dokáže snížit hladinu cukru v těle obdobně jako lidský inzulín. Obsahují uhlohydráty, bílkoviny a minimum tuků. Jsou přirozeným zdrojem vlákniny, esenciálních aminokyselin, vitamínů a minerálních látek. Obsahují kyselinu jantarovou, mléčnou, jablečnou a citrónovou. Z minerálních látek obsahují zejména draslík, hořčík, vápník a fosfor, zdraví prospěšné železo, křemík, mangan, zinek a sodík. Z vitamínů jde zejména o provitamin A, a dále další vitamíny z řad B, D, H a C. Pomáhají při detoxikaci jater a ledvin. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,9 g, tuky 0,2 g, sacharidy 17 g.
Tuřín/Kvaka
Obsahuje vitamín C, vlákninu a látky působící preventivně proti rakovině. Má močopudné a krev pročišťující účinky. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 7,7 g.
Tykev/Tekvica - nepodáváme ozdobné tykve!
Obsahuje hodně vitaminu E a betakarotenu. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 0,4-1 g, tuky 0 g, sacharidy 5,9-9 g .
Vodnice/Okrúhlica
Působí proti rakovině. Je bohatá na vitamin C, vlákninu, vitamin B1, draslík, fosfor, hořčík, železo, mangan, zinek, síru a karoten. Působí proti rakovině. Obsahuje také sirnou silici s antibakteriálním účinkem a má močopudné účinky. Vzhledem ke značnému obsahu vlákniny podporuje střevní činnost a vyprazdňování střev.
Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 0,9 g, tuky 0,3 g, sacharidy 4,7 g.Ovoce čerstvé: ovoce musí být důkladně umyté, bez pecek a jader, ne plesnivé, nahnilé, kyselé (je dobré ovoce předem ochutnat) nebo konzervované. Ovoce podáváme jen zřídka - maximálně 1x do týdne, kvůli vysokému obsahu cukru. (Jestli je u konkrétního ovoce uvedeno, že ho podáváme jen malý kousek - nebo v malém množství), tak pod tím rozumíme velikost přibližně 1x1cm.) Podáváme vždy jen jeden druh ovoce a současně s ním nepodáváme mléčné výrobky nebo zeleninu. Nezkonzumované zbytky odstraníme nejpozději do 24 hodin od podání, lépe hned na druhý den ráno.
Pozor! Ovoce v kombinaci s vodou může způsobit průjem. Křečíkům a křečkům s cukrovkou ovoce nepodáváme vůbec. Ovoce nepodáváme kojícím samičkám ani mláďatům do věku 3 týdnů, kvůli riziku vzniku ascitu (hromadění tekutiny v dutině břišní), který může vést k úmrtí mláďat.
Angrešt/Egreš
Podáváme ho zřídka a jen v malém množství - bez jader. Je bohatý na vitamin C a rozpustnou vlákninu. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 1 g, sacharidy 10 g.
Banán
Podáváme ho zřídka a jen v malém množství, protože obsahuje hodně cukru. Zralý může ve větším množství způsobit zácpu. Zčernalé banány je nutno hned odstranit. Obsahuje hodně draslíku, železo a vitamin B6. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,3 g, tuky 0 g, sacharidy 23 g.
Broskev/Broskyňa
Podáváme jen malý kousek bez slupky, která obsahuje kyseliny. Obsahuje draslík, vápník, železo, zinek, hořčík, niacin a hodně vlákniny. Ve větším množství může ve spojení s vodou způsobit silný průjem. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou - nepodávat! Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 12 g.
Hrozny/Hrozno
Podáváme bez jader (obsahují malé množství kyseliny kyanovodíkové) a jen malé množství, neboť velice sladké plody podporují vznik cukrovky. Slupka obsahuje mnoho taninu a hodně kyseliny tříslové. Hrozny jsou dobrým zdrojem draslíku. Tmavé odrůdy jsou zdrojem antioxidantů. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 16 g.
Hruška
Podáváme bez jader (obsahují malé množství kyseliny kyanovodíkové) a jen malý kousek. Nezralé hrušky v kombinaci s vodou můžou způsobit průjem. Hrušky obsahují užitečný zdroj vlákniny, draslíku a železa. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 16 g.
Jablko
Podáváme bez jader (obsahují malé množství kyseliny kyanovodíkové). Jablko obsahuje vitamin C, působí proti průjmu (syrové) a zácpě (dušené). Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 0 g, tuky 0 g, sacharidy 15 g.
Jahoda
Je nejlepším rostlinným zdrojem manganu a jedním z nejsilnějších rostlinných antioxidantů. Rovněž je bohatá na vitamíny C, B, A, E, železo, fosfor, zinek a měď. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 1 g, sacharidy 9 g.
Jahoda lesní
Podáváme jen zřídka a v malém množství.
Malina
Podáváme pouze výjimečně a jen v malém množství. Vynikají vysokým obsahem železa, zinku, mědi a manganu - což příznivě působí při anémiích. Jinak obsahují draslík, vápník, hořčík, fosfor a málo sodíku. Maliny jsou bohaté na vitamin C, E, kyselinu listovou a vlákninu. Pomáhají při léčbě průjmů a poruch trávení. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 1 g, sacharidy 11 g.
Meruňka/Marhuľa
Podáváme jen malý kousek a bez slupky, která obsahuje kyseliny. Ve větším množství může ve spojení s vodou způsobit silný průjem. Obsahuje betakaroten a vlákninu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou - nepodávat! Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 13 g.
Nektarinka
Podáváme pouze malý kousek bez slupky, která obsahuje kyseliny. Ve větším množství může ve spojení s vodou způsobit silný průjem. Nektarinka obsahuje hodně vitaminů A, C, draslík, niacin a riboflavin. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou - nepodávat! Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 8 g.
Ostružiny/Černice
Podáváme zřídka a jen v malém množství. V plodech jsou četné vitamíny, mnoho provitamínu A, vitamíny skupiny B, vitamín C (20 - 30 mg ve 100 g), velmi mnoho vitamínu E, vitamín K, mnoho vlákniny. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, fosforu, hodně vápníku a hořčík, málo sodíku, dost železa.
Švestka/Slivka
Podáváme jen malý kousek. Ve větším množství může ve spojení s vodou způsobit silný průjem. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou - nepodávat! Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 16 g.
Třešeň/Čerešňa
Podáváme jen malý kousek bez slupky, která obsahuje kyseliny. Ve větším množství může ve spojení s vodou způsobit silný průjem. Třešně jsou dobrým zdrojem draslíku. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou - nepodávat! Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 15 g.Ovoce sušené: nesmí být sířené; výrobky s označením "BIO" konzervanty typu siřidlo neobsahují, ale je třeba počítat s jejich vyšší cenou (příp. si ovoce můžeme usušit i sami). Podáváme ho méně často, protože obsahuje hodně cukru. Křečíkům Campbellovým ho nepodáváme vůbec, neboť mají sklony k cukrovce (diabetu). Křečkům s cukrovkou sušené ovoce nedáváme vůbec.

Banány
Podáváme je pouze výjimečně, protože obsahují hodně cukru. Banánové chipsy slazené medem nepodáváme vůbec, protože obsahují ještě více cukru. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2-4 g, tuky 1 g, sacharidy 58-75 g.
Brusinky/Brusnice
Mají antibakteriální účinky, zmírňují problémy při trávení a zmírňují průjem. Podáváme max. 1 - 2 ks týdně.
Jablka/Jablká (křížaly)
Jsou zdrojem vlákniny. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1-1,7 g, tuky 0 g, sacharidy 57-64,9 g.
Hrušky
Sušené hrušky obsahují řadu minerálních látek (ve větším množství pak draslík), vlákninu a kyselinu listovou (vitamín B9). Jsou dobrým zdrojem rychlé energie.
Maliny
Pomáhají při léčbě bakteriálních a virových onemocnění doprovázených zvýšenou tělesnou teplotou a jsou užitečné pro imunitní systém organismu.
Rozinky/Hrozienka
Jsou dobrým zdroj draslíku a železa. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,5-3 g, tuky 0 g, sacharidy 54-69 g.
Švestky/Slivky
Obsahují hodně vitaminu B6 a E, draslík, železo a vlákninu. Uvolňují zácpu. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,9-3 g, tuky 0 g, sacharidy 57-65,6 g.[/quote]Bylinky a jiné rostliny: podáváme je čerstvé nebo sušené - sušené vmícháme do suchého krmiva - 100 g bylinek na 600 g krmiva. Rostliny nesbíráme na místech, kde může dojít k jejich znečištění zvířecími výkaly. Nesbíráme je v blízkosti cest, ani do mikrotenových sáčků (kvůli riziku zapaření). Pokud se nám některé bylinky zdají příliš aromatické, podáváme je pouze jen v sušené formě. Nepodáváme natě z kupované zeleniny, protože je v ní hodně chemických postřiků. Vysoký podíl vlákniny v přírodních složkách podporuje broušení zubů a zdravé zažívání.
Bazalka
Podáváme pouze sušené listy. Podporuje chuť k jídlu, napomáhá trávení, působí proti křečím a uklidňuje.
Bršlice kozí noha/Kozonoha hostcová
Podáváme oddenek nebo čerstvé (mladé) listy - před použitím listů je nutné stáhnout z nich pokožku. Působí silně močopudně, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, uvolňuje křeče (např. v oblasti břicha).
Celerová nať/Zelerová vňať
Podáváme pouze sušenou nať, která je bohatá na vitamíny A a E. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 10 g
Echinacea purpurová (Třapatka nachová)
Podáváme ji pouze sušenou. Posiluje imunitní systém a působí proti rakovině, zápalům, infekcím a hnisavým procesům. Vysoký obsah vlákniny pozitivně působí na zdraví zubů a trávicí systém.
Fenyklová nať/Feniklová vňať
Podáváme ji pouze sušenou. Podporuje trávení.
Heřmánek/Harmanček (rumanček kamilkový)
Zmírňuje trávicí obtíže, působí protizánětlivě a desinfekčně.
Hluchavka objímavá
Obsahuje hodně vápníku. Podáváme v malém množství.
Jahodové listy
Jetel/Ďatelina lúčna
Podáváme květy i listy. Čerstvou podáváme pouze v malém množství, sušenou bez omezení.
Jitrocel kopinatý, větší (širokolistý)/Skorocel kopijovitý, širokolistý
Je bohatý na vlákninu (20,8 % ve 100 g sušeného jitrocele). Působí proti zápalům, má antibakteriální účinek a pomáhá při poruchách trávení provázených zácpou. Nutriční hodnoty ve 100 g sušeného jitrocele: bílkoviny 13,7 g tuky 2,4 g.
Kokoška pastuší tobolka/Pastierska kapsička
Podáváme čerstvou nebo sušenou. Může způsobit nadýmání. Má stimulační účinek na svaly dělohy, proto ji nepodáváme březím samičkám. Obsahuje hodně vápníku.
Koprová nať/Kôporová vňať
Podáváme ji čerstvou nebo sušenou. Obsahuje hodně vitamínu C, draslík, zinek a vápník. Dodává tělu antioxidačně a antibakteriálně působící látky. Povzbuzuje chuť k jídlu, působí na zlé trávení, podporuje trávení, zmírňuje nadýmání, působí proti průjmu, stimuluje produkci mléka.
Kopřiva/Žihľava
Podáváme čerstvou nebo sušenou; čerstvou před podáváním spaříme horkou vodou. Obsahuje hodně vitamínu B, C, K, vápník, železo (více než špenát) a antibioticky působící látky. Má silné močopudné účinky. Podporuje tvorbu červených krvinek, přečišťuje krev i celý organismus. Nutriční hodnoty ve 100 g sušené kopřivy: bílkoviny 27,9 g tuky 2,0 g, vláknina 15,9 g.
Kozí brada/Kozia brada
Podáváme kořen (vykopáváme ho přibližně v říjnu), mladé listy a lodyhy (sklízíme na jaře). Lze ji použít jako pomocný lék při onemocněních jater, žlučníku, při zánětech močových cest, při žaludečních potížích a kožních nemocech. Má využití i při léčbě cukrovky.
Kukuřice cukrová
Podáváme listy. Čerstvé i sušené jsou zdravou pochoutkou.
Květy slunečnice
Podáváme okvětní lístky. Nepodáváme květy z ozdobných slunečnic!
Máta peprná/Mäta pieporná
Podáváme ji čerstvou nebo sušenou. Nepodáváme ji kojícím samičkám, protože může způsobit úbytek mléka. Podporuje trávení, tlumí křeče především v trávicím traktu, působí protizánětlivě a antisepticky.
Meduňka/Medovka
Podáváme ji čerstvou nebo sušenou. Zlepšuje trávení, působí proti křečím, přináší úlevu při horečce, působí proti virům a bakteriím.
Měsíček lékařský/Nechtík lekársky
Přečisťuje krev, zlepšuje trávení, funkci žlučníku a střev a snižuje horečku.
Chrpa polní/Nevädza poľná
Podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení (má účinky močopudné a žlučopudné). Podáváme čerstvou nebo sušenou.
Oregano
Podáváme ho čerstvé nebo sušené. Pomáhá při střevních potížích, uvolňuje křeče, podporuje trávení a je přírodním antibiotikem.
Ostropestřec mariánský/Pestrec mariánsky
Podáváme ho čerstvý nebo sušený. Chrání, podporuje a regeneruje játra, posiluje imunitní systém, podporuje zdravý růst srsti a látkovou výměnu. Obsahuje životně důležité balastní látky. Vysoký obsah vlákniny se stará o optimální trávení. Pozor na trny! Nutriční hodnoty ve 100 g sušeného ostropestřce : bílkoviny 9,9 g tuky 2,3 g, vláknina 21,4 g.
Pampeliška lékařská (Smetanka lékařská)/Púpava
Podáváme listy, květy, kořen. Stopky květů nepodáváme! Květy můžou vyvolat alergickou reakci. Obsahuje hodně vápníku a je účinným diuretikem. Příznivě se projevuje při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči. Obzvláště je doporučovaná pro laktující samičky. Může barvit moč a stolici do červena. Snižuje hladinu krevního cukru, je vhodný pro křečky s diabetem (hlavně kořen pampelišky). Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Nutriční hodnoty ve 100 g sušené pampelišky: bílkoviny 20,3 g, tuky 4,9 g.
Petrželová nať/Petržlenová vňať
Podáváme ji čerstvou i sušenou. Obsahuje hodně vitaminu A, B a C, vápník, draslík, hořčík a železo. Je silným diuretikem, povzbuzuje trávení a působí proti nadýmání. Při vyšších dávkách způsobuje dráždění ledvin. Má stimulační účinek na svaly dělohy, proto ji nepodáváme březím samičkám. Nutriční hodnoty ve 100 g čerstvé natě: bílkoviny 3 g, tuky 1 g, sacharidy 6 g. Nutriční hodnoty ve 100 g sušených stonek petržele: bílkoviny 13,7 g, tuky 2,4 g.

Podběl/Podbeľ
Podáváme čerstvé nebo sušené květy a listy. Je vhodný při nachlazení. Používá se i při žaludečně-střevních zánětech. Protože čerstvý podběl obsahuje stopy pyrolizidinového alkaloidu, který působí toxicky na játra, nedoporučuje se jeho dlouhodobé podávání. Sušením se ale obsah alkaloidů snižuje.
Ptačinec žabinec/Hviezdica prostredná
Používá se kvetoucí nať (jako zelenina se doporučuje spíše nať před rozkvětem, není hořká), od konce dubna. Obsahuje vitamíny (C a E), karotin, tanin, hořčiny. Má močopudné účinky, podporuje metabolismus.
Řebříček obyčejný (Myší chvost obyčajný)
Podáváme čerstvé nebo sušené květy a nať pouze v malém množství. Nepodáváme ho březím samičkám. Podporuje trávení, má protizánětlivý účinek, snižuje horečku a podporuje činnost jater.
Rozmarýn
Podáváme ho čerstvý nebo sušený v malém množství. Je bohatý na vápník. Zlepšuje trávení.
Šalvěj/Šalvia
Podáváme ji čerstvou nebo sušenou pouze v malé množství, neboť vyšší dávky můžou vyvolat křeče podobné epileptickým. Působí proti bolesti, pomáhá při průjmu, má silný antibakteriální účinek. Obsahuje hodně vápníku.
Sedmikráska/Sedmokráska
Podáváme květy i listy. Působí proti horečce i jako mírné projímadlo.
Seno
Seno není pro křečky až tak důležité jako pro morčata a králíky, ale může jim poskytnout tolik důležitou vlákninu. Taky si z něj můžou udělat hnízdo. Při koupi sena dbáme na to, aby bylo co nejčerstvější, bylo měkké, nebylo prašné a nevyskytovali se v něm roztoče. Jestli se obáváte roztočů, tak je dobré dát seno na dva dny do mrazáku a až potom ho použít. Takto to praktikují zahraniční chovatelé.
Sléz lesní/Slez lesný
Sbírají se jak listy, tak květy. Listy a květy se používají v čajových směsích, obsahují sliz, třísloviny, vitamín C a karoten. Stimuluje činnost střev a zvyšuje účinnost vitaminu P. Působí protizánětlivě.
Tráva
Nesbíráme ji na místech, kde může dojít k znečištění zvířecími výkaly. Nesmí být sbírána v blízkosti cest. Můžeme si ji vypěstovat i sami. Křečka na ní navykáme pomalu, postupně, pak ji můžeme podávat bez omezení.
Tráva pro kočky/tráva pre mačky
Na našem trhu je několik těchto výrobků od různých výrobců. Jedná se o směs semínek a klíčící hmoty, ze které po zalití vyroste trávník.
Křečka na ní navykáme pomalu, postupně, pak ji můžeme podávat bez omezení.
Tymián
Podáváme ho čerstvý nebo sušený. Působí proti průjmu, zmírňuje žaludeční problémy, pomáhá při zlém trávení.
Vojtěška setá/Lucerna siata
Listy a nať vojtěšky mají vysoký obsah vitamínů A, B, C, E a K a minerálních látek: železo, fosfor, zinek a vápník. Tyto látky mají pozitivní vliv na zuby, srst i kostru. Její klíčky obsahují až čtyřicet procent bílkovin - více než vejce, mléko či hovězí maso. Vojtěška má dále silné detoxikační účinky, za které vděčí obsahu chlorofylu. Používá se jako prostředek pro celkové posílení organismu, působí proti zánětům. Vojtěška ovlivňuje metabolismus krevního cukru, a stabilizuje jeho hladinu. Je vhodná pro křečky s diabetem.
Yzop
Podáváme ho čerstvý nebo sušený v malém množství. Obsahuje mnoho vápníku. Účinkuje proti zánětům.

Listy a větvičky stromů: před podáváním je důkladně umyjeme a usušíme. Nepodáváme větvičky peckovin (třešeň, višeň, meruňka, švestka...)!
Brest
Podáváme čerstvé nebo sušené listy. K podávání jsou vhodné především mladé listy.
Bříza/Breza
Podáváme pouze listy. Je silným diuretikem. Obsahuje třísloviny.

Brusinka
Podáváme listy i větvičky, ale ne příliš často, neboť obsahují hodně taninu.
Buk
Podáváme pouze listy a větvičky, plody jsou jedovaté! Listy podáváme pouze v malém množství, protože obsahují vysoké množství kyseliny šťavelové.
Hrab obyčejný
Obsahuje více taninu. Často bývá napaden houbami (plísní), proto jej před podáváním důkladně zkontrolujeme.
Hrozny
Podáváme listy a plody bez zrníček.
Hruška
Podáváme celé větvičky.
Jabloň
Podáváme listy, květy i celé větvičky.
Jasan štíhlý
Ne všechny druhy jasanů jsou vhodné na podávání. Nepodáváme plody a puky.
Javor
Podáváme pouze listy a větvičky. Nepodáváme plody (nažky) a květy, protože jsou jedovaté.
Olše/Jelša
Podáváme ji zřídka jako pamlsek.
Kaštan jedlý/Gaštan jedlý
Podáváme listy a plody (pouze vařené). Plody obsahují velké množství cukru, proto je podáváme jenom v malém množství.
Lípa/Lipa
Podáváme pouze sušené listy. Má silný močopudný účinek, snižuje horečku a působí jako prostředek proti zánětům.
Líska /Lieska
Větvičky jsou velice vhodné na okusování. Mají mírně močopudný účinek. Nepodáváme je březím samičkám.
Malina
Podáváme pouze nepichlavé části.
Ořech
Podáváme větvičky a listy.
Ostružina
Podáváme mladé nebo sušené listy a větvičky bez trnů.
Rybíz/Ríbezľa
Podáváme listy a větvičky.
Růže/Ruža
Podáváme jenom čerstvé nebo sušené listy a květy z chemicky neošetřených keřů a bez trnů.
Topol/Topoľ
Vrba/Vŕba

Živočišné bílkoviny: nepodceňujme jejich důležitost ve výživě křečků! Podáváme je s mírou - nadbytek bílkovin se ukládá v podobě tuku.
Bílek vařený/Bielok varený
Žloutek nepodáváme, protože obsahuje hodně tuku. Obsahuje hodně vitamínu B12 a lecitin. Bílek je obzvlášť vhodné podávat březím a kojícím samičkám. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 11 g, tuky 0-0,3 g, sacharidy 0-0,8.
Cvrčci (Svrčci)/Cvrčky
Můžeme je podávat také živé. Pokud křečka chováme v kleci a ne v uzavřeném boxu, pomůžeme si pinzetou, kterou ho přidržíme, aby neutekl do bytu. Nutriční hodnoty ve 100 g: tuky 26 g.
Gamarusy (Blešivec obecný)
Jsou velice zdravé pro křečky a jsou vhodným zdrojem bílkovin.
Krmivo pro akvarijní rybičky (vločkové)
Podáváme jej pouze občas a v malém množství. Je vhodným zdrojem bílkovin. Je dobré pro lesklou srst.
Krmivo pro želvy/krmivo pre korytnačky
Je vhodné jako zdroj bílkovin.
Kvalitní granule nebo konzervy pro psy, kočky, fretky
Podáváme ty, které obsahují maso a neobsahují taurin. Podáváme je pouze občas.
Kobylky
Můžeme je podávat také živé. Pokud křečka chováme v kleci a ne v uzavřeném boxu, pomůžeme si pinzetou, kterou kobylku přidržíme, aby z klece neutekla.
Krevety (sušené)
Podáváme je maximálně 1- 2-krát za týden. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 51,7 g, tuky 3,44 g, sacharidy 0 g.
Krevety (vařené)
Vaříme v neslané vodě. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 16 g, tuky 1 g, sacharidy 0 g.
Kuřecí maso/Kuracie mäso
Podáváme ho uvařené, nesolené. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 21 g, tuky 4 g, sacharidy 0 g.
Krůtí maso
Podáváme ho uvařené, nesolené. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 22 g, tuky 5 g, sacharidy 0 g.
Larvy bource morušového/Larvy priadky morušovej (Bombyx mori)
Mají vysoký podíl živočišných bílkovin a jsou velice blízké stravě hlodavců ve volné přírodě. Obsahují důležité nenasycené mastné kyseliny a esenciální aminokyseliny, které významně přispívají k zdravému metabolismu. Nutriční hodnoty ve 100 g: tuky 56 g.
Larvy potemníka (múčiara) brazilského (Zophobas morio)
Podáváme maximálně 3 - 4 ks týdně, protože obsahují hodně tuku (40 %) a velké množství chitinu, který je těžce stravitelný (jenom právě svlečené červy obsahují méně chitinu)
Larvy potemníka moučného - Moučný červ /Múčne červy (Tenebrio molitor)
Podáváme maximálně 3 - 4 ks týdně pro křečka zlatého, protože obsahují hodně tuku a velké množství chitinu, který je těžce stravitelný (jenom právě svlečené červy obsahují méně chitinu). Nutriční hodnoty ve 100 g: tuky 50 g.
Rak sušený sladkovodní
Rybí maso
Podáváme uvařené, nesolené maso z netučných druhů (obsah tuku do 3g ve 100g) např. candát, hejk, pangasius, platýs, treska - filé. Je vhodným zdrojem bílkovin a vitaminu B.
Sarančata
Sušené maso/Sušené mäso
Nesmí být solené.
Mléčné výrobky: vhodné jsou ty, které obsahují méně než 3 % tuku, jsou bez příchuti, cukru, umělých sladidel a barviv.
Actimel light 0% tuku/Actimel light
Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2,9 g, tuky 0,1 g, sacharidy 5,1 g.
Activia bílá neslazená/Activia biela nesladená
Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 5 g, tuky 3 g, sacharidy 5 g.
Cottage cheese/Cottage cheese
Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 13 g, tuky 4 g, sacharidy 3 g.
Jogurt bílý/Jogurt biely
Vhodný jako zdroj bílkovin, vápníku, fosforu, vitaminu B2 a B12.
Kefír
Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 3,3 g, tuky 3,6 g, sacharidy 1,7 g.
Sýr tavený nízkotučný/Syr topený nízkotučný
Podáváme ho pouze výjimečně. Je vhodný pouze pro křečka, který má problémy se zuby, příp. je vůbec nemá.
Sýr tvrdý/Syr tvrdý
Nepodáváme sýry uzené nebo sýry s příchutí. Podáváme pouze nízkotučné druhy a to maximálně 1x za týden. Obsahuje vitamin B12, bílkoviny a vápník.
Tvaroh
Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 19,4 g, tuky 0,3 g, sacharidy 4,8 g.Ostatní potraviny: podáváme je nesolené, neslazené, neuzené, nebarvené, bez umělé příchuti.
Krmivo pro andulky
Kukuřičné lupínky (corn flakes)
Nevhodné pro křečky s diabetem. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 7,8 g, tuky 1,4 g, sacharidy 81,8 g (z toho cukry 9,4 g).

Obilné ořechy (extrudované pšeničné klíčky)
Pšeničné klíčky jsou zdrojem vitamínů skupiny B,E,K, stopových prvků, vlákniny. Mají vysokou nutriční hodnotu a zachovávají si velké množství vitamínů. Svým antioxidačním působením pšeničné klíčky zastavují degenerativní buněčné procesy. Povzbuzují imunitu (obranyschopnost) a nepřímo tak působí proti infekcím i nádorovým onemocněním.
Ovesná kaše/Ovsená kaša (vařená ve vodě, bez soli)
Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 5,13g, tuky 6,47 g, sacharidy 23,33 g.
Popcorn
Připravíme ho ze zrnek pukancové kukuřice bez tuku a soli. Kupovaný popcorn v sáčku určený na přípravu v mikrovlnce obsahuje olej a sůl, proto je nevhodný. Nevhodné pro křečky s diabetem. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 9,3 g, tuky 15,7 g, sacharidy 62,5 g.
Rýžové burizony/Burizóny
Podáváme jen výjimečně kvůli vysokému obsahu sacharidů. Nevhodné pro křečky s diabetem. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 6 g, tuky 4 g, sacharidy 76 g.
Svatojánský chléb (karob)/Svätojánsky chlieb (rohovník obecný)
Je ceněn především pro obsah vitaminů skupiny B, minerálních látek (draslík, hořčík, vápník) a stopových prvků (železo, mangan, chrom, měď, nikl). Je bohatým zdrojem vlákniny, která pomáhá při trávení a vylučování a taky jako prevence proti průjmu. Je vhodný pro zdravou srst a kůži. Má antibakteriální, antivirové a antiseptické účinky, není alergenem. Podáváme ho pouze občas, protože obsahuje více než 50 % cukru a hodně tuku. Obsahuje 3-krát více vápníku než mléko. Brání náhlému zvýšení hladiny krevního cukru a snižují hladinu cholesterolu. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 4,8 g, tuky 0,7 g, sacharidy 91,6 g.
Těstoviny/Cestoviny
Podáváme vařené nebo syrové (u syrových pozor na ostré hrany - můžou způsobit zranění v torbě). Nevhodné pro křečky s diabetem. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 12,3 g, tuky 1,3 g, sacharidy 72,6 g.
Tofu (natural)
Podáváme bílé, neochucené, neuzené tofu. Nesmí být kyselé! Je bohaté na vitamin E, bílkoviny, vápník, hořčík, železo a fosfor. Chrání před rakovinou a srdečnými chorobami. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 16 g, tuky 2 g, sacharidy 7 g.
Vojtěškové granule (pelety)
Mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny a nízký obsah škrobů a cukrů. Obsahuje hodně vlákniny (25,6 g/100 g)vápníku, karotenu, vitamíny A, B2 (riboflavinu), B3 (niacinu) B5 (kyseliny pantotenové) a E, kyseliny listové, draslík, chlor, hořčík, železo, mangan a kobalt. Nutriční hodnoty ve 100 g: tuky 2,75 g, sacharidy 4,6 g.
Potraviny s omezeným podáváním: podáváme jen výjimečně (maximálně 1x za 10 -14 dní),
Borůvky/Čučoriedky
Ve větším množství můžou způsobit zácpu. Můžeme podávat maximálně 1 bobuli za 2 týdny. Spíš podáváme listy a větvičky. Listy mohou snižovat hladinu cukru u křečků s diabetem, pomáhají při průjmových a žaludečních potížích. Lístky se sbírají před dozráním plodů.
Dropsy pro hlodavce (ovocné, jogurtové, sýrové, zeleninové atd.)
Jsou nevhodné kvůli vysokému obsahu cukru a nízké výživové hodnotě. Doporučení výrobců podávat 1-3 dropsy (někdy je uváděno i větší množství) za den jsou absolutně nesprávné a spíš křečkovi uškodí. Jestli se přece jen rozhodnete dropsy koupit, tak vyberte takový výrobek, který neobsahuje přídavek cukru.
Hovězí maso/Hovädzie maso
Podáváme pouze vařené libové hovězí maso (vařené v neslané vodě), které obsahuje od 3 do 5% tuku.
Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciální aminokyselin, železa a vitamínu B2.
Knäckerbrot
Podáváme jen výjimečně kvůli vysokému obsahu sacharidů. Nevhodné pro křečky s diabetem. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 9 - 12 g, tuky 4 -6 g, sacharidy 65 - 67g.
Maces/maces
Podáváme jen výjimečně kvůli vysokému obsahu sacharidů. Nevhodné pro křečky s diabetem. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 9,9 - 12,1 g, tuky 0,3 - 1,7 g, sacharidy 79,2 - 83,7 g.
Pečivo (tvrdé, sušené)
Vhodnější je celozrnné pečivo.
Piškoty
Podáváme jen výjimečně, protože obsahují cukr. Nevhodné pro křečky s diabetem. Vhodnější jsou piškoty pro psy se sníženým obsahem cukru.
Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 10 g, tuky 4 g, sacharidy 78 g.
Pufovaný chlebíček (rýžový, celozrnný atd.)
Lidově nazývané "polystyren". Pozor na obsah soli. Kvůli vysokému glykemickému indexu je nevhodný pro křečky s diabetem.
Suchary dietní/Sucháre
Podáváme jen výjimečně kvůli vysokému obsahu sacharidů. Nevhodné pro křečky s diabetem. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 11,1 g, tuky 4,7 g, sacharidy 81 g.
Suchary celozrnné/Sucháre
Podáváme jen výjimečně kvůli vysokému obsahu sacharidů. Nevhodné pro křečky s diabetem. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 12, 9 g, tuky 10, 3 g, sacharidy 60,7 g.

Co křeček nesmí

Nevhodné krmivo
Potraviny z tohoto seznamu můžou křečkům způsobit velmi vážné zdravotní problémy nebo dokonce úmrtí. Proto by neměly být součástí křečkova jídelníčku. V seznamu jsou pouze potraviny, se kterými máme možnost se běžně setkat. Nelze ale vyjmenovat všechny nevhodné složky potravy.
Vždy platí: Nikdy nepodáváme to, o čem na 100 % nevíme, že je pro křečka vhodné!
Ananas
Patří mezi citrusové plody. Má vysoký obsah ovocných kyselin, které můžou podráždit žaludeční sliznici.
Avokádo
Pro křečky je toxické. Obsahuje tzv. srdeční glykosidy, které ve větším množství můžou způsobit nevolnost, průjmy, silné zpomalení srdeční akce, dezorientaci či poruchy vidění.
Baklažán (Lilek)
Baklažán obsahuje více nikotinu než jakákoli jiná jedlá rostlina. Syrové plody obsahují jedovatý solanin.
Bolševník velkolepý/Boľševník
Je silně jedovatý, nejvíce nezralé plody. Obsahuje fototoxické látky - po kontaktu s rostlinou se vytvářejí velmi bolestivé a obtížně hojitelné puchýře připomínající reakci organismu na yperit. Pyl z květů může vyvolávat alergické záchvaty astmatické povahy.
Brambory/Zemiaky
Obsahují těžce stravitelný škrob. Zelené části a klíčky obsahují jedovatý solanin. I rostlina a naklíčené plody jsou jedovaté. Otrava způsobuje zvracení, žaludeční a střevní zápaly, průjem a může vést k rozpadu červených krvinek.
Bramborové klíčky/Zemiakové klíčky
Obsahují jedovatý solanin.
Bukvice
Plody jsou i pro člověka za syrova mírně jedovaté a to díky vyšší koncentraci taninu. Při požití většího množství syrových bukvic dochází k zažívacím obtížím (nevolnost, průjem, případně zvracení), křečím, otupělosti a případně i ke známkám ochrnutí.
Cibule/Cibuľa
Obsahuje éterické oleje s obsahem síry, které dráždí oční sliznici. Může také podráždit zažívací ústrojí, hlavně žaludek, játra a slinivku břišní. Její ostře palčivá chuť dráždí sliznici v ústech a čichové buňky. Může způsobit nadýmání.
Citrusy (citrony, grepy, mandarinky, pomeranče a pod.)
Mají vysoký obsah ovocných kyselin, které můžou podráždit žaludeční sliznici. Jejich podávání může způsobit vážné zažívací problémy.
Cukr/Cukor
V jakékoliv formě je pro křečka nevhodný.
Černý pepř/Čierne korenie
Jeho ostře palčivá chuť a vůně dráždí sliznici v ústech a čichové buňky.
Česnek/Cesnak
Česnek dráždí zažívací ústrojí a může způsobit nadýmání. Jeho ostře palčivá chuť dráždí sliznici v ústech a čichové buňky.
Česnek medvědí/Cesnak medvedí
Obsahuje sirné složky a čpavek. Dráždí zažívací ústrojí a může způsobit nadýmání, zánět žaludku, zánět střev, průjem, poruchy krevního oběhu.
Datle (čerstvé)
Jsou příliš sladké. Můžou slepit torby. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,5 g, tuky 0,1 g, sacharidy 31,3 g.

Datle (sušené)
Mají příliš vysoký obsah sacharidů. Můžou slepit torby. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2,3 g, tuky 0,2 g, sacharidy 78 g.
Dětská přesnídávka/Detská výživa
Obsahuje hodně cukru.
Dub
Obsahuje extrémně vysoké množství taninu, proto je mírně jedovatý. Otrava může způsobit poškození jater a selhání ledvin.
Exotické ovoce (granátové jablko, liči, mango, papája, mochyně židovská třešeň, kumquat apod.)
Mají vysoký obsah ovocných kyselin, které můžou podráždit žaludeční sliznici. Jejich podávání může způsobit vážné zažívací problémy.
Fazole zelená/Fazuľa zelená (syrová)
Syrové a nedovařené fazole obsahují jedovaté lektiny, které mohou způsobit otravu. Tyto specifické bílkoviny obsažené ve fazolích se zneškodní vařením.
Fíky/Figy (čerstvé)
Můžou slepit torby. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,3 g, tuky 0,3 g, sacharidy 9,5 g.
Fíky/Figy (sušené)
Můžou slepit torby. Mají příliš vysoký obsah sacharidů. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 4 g, tuky 1,6 g, sacharidy 68,4 g.
Houby/Huby
Pro křečka můžou být některé druhy hub hůře stravitelné kvůli obsahu chitinu a ve větším množství často způsobují trávicí potíže. Houby, které se zkazily nevhodným či dlouhým skladováním kvůli rozmnožení bakterií a rozkládajícím se bílkovinám, můžou působit toxicky.
Jadérka z jablek a melounu
Obsahují amygdalin, který se v střevě rozkládá na jedovatý kyanovodík.
Jalovec/Borievka
Ve větším množství je mírně jedovatý. Může způsobit žaludeční a střevní problémy, případně i poškození ledvin.
Jarní cibulka
Obsahuje éterické oleje s obsahem síry, které dráždí oční sliznici. Může také podráždit zažívací ústrojí, hlavně žaludek, játra a slinivku břišní. Její ostře palčivá chuť dráždí sliznici v ústech a čichové buňky. Může způsobit nadýmání.
Kapusta růžičková/Kapusta ružičková (Kel ružičkový)
Může způsobit nadýmání.
Kaštan koňský (Jírovec maďal)/Pagaštan konský
Je jedovatý. Příznaky otravy jsou intenzívní žízeň, neklid, křeče a průjmy.
Klobásy/Klobásy
Příliš tučné, kořeněné. Jsou zcela nevhodné.
Koření a kořenící směsi
Jejich ostře palčivá chuť a vůně dráždí sliznici v ústech a čichové buňky.
Mléko kravské/Mlieko kravské
Křečci nemají enzym potřebný na štěpení laktózy. Může způsobit průjem.
Kyselé druhy ovoce/Kyslé druhy ovocia
Mají vysoký obsah ovocných kyselin, které můžou podráždit žaludeční sliznici. Jejich podávání může způsobit vážné zažívací problémy.
Mandle
Obsahují podstatné množství amygdalinu. Produktem rozloženého amygdalinu je kyanovodík, který je jedovatý.
Máslo/Maslo
Příliš tučné. Je zcela nevhodné.
Meloun vodní/Dyňa (Melón)
Meloun je poměrně sladký a přezrálejší melouny můžou u některých křečků vyvolat průjem.
Pažitka
Může podráždit zažívací ústrojí, hlavně žaludek, játra a slinivku břišní. Její ostře palčivá chuť dráždí sliznici v ústech a čichové buňky. Může způsobit nadýmání.
Pórek/Pór
Obsahuje éterické oleje, které dráždí zažívací ústrojí. I když jeho chuť není až tak palčivá jako u cibule, stejně dráždí sliznici v ústech a čichové buňky. Může způsobit nadýmání. Sušený pór se někdy vyskytuje v krmných směsích. Po usušení sice obsah éterických olejů klesá a ztrácí se jeho palčivá chuť, ale zatím nebyly popsány důsledky, které má sušený pór na křečkovo trávení. Pokud se v kupované směsi bude pórek vyskytovat a vy nebude chtít riskovat případné trávící problémy u vašeho křečka, tak tyto směsi nekupujte.
Potraviny s vysokým obsahem tuku
Jsou zcela nevhodné.
Ředkvička/Redkvička
Její palčivá chuť dráždí sliznici v ústech, dráždí zažívací ústrojí a může způsobit nadýmání.
Rebarbora
Obsahuje velké množství kyseliny šťavelové a je mírně toxická.
Sádlo/Bravčová masť
Příliš tučné. Je zcela nevhodné. Průměrné nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2,6 g, tuky 83,7 g, sacharidy 0,1 g
Salám/Saláma
Kvůli vyššímu obsahu tuku a soli je nevhodný.
Sířené sušené ovoce/Sírené sušené ovocie
Sířené sušené ovoce je konzervováno pomocí oxidu siřičitého. Soli síry se přidávají k ovoci při sušení na to, aby si ovoce uchovalo barvu a měkkost. Síření ovoce poškozuje tak, že ničí vitamíny a může mít i špatný vliv na zdraví. Může vyvolat nevolnost.
Sladký, ochucený jogurt
Kvůli vyššímu obsahu cukru a tuku je nevhodný.
Sůl/Soľ
Všechny potraviny s obsahem soli jsou pro křečky nevhodné. Sůl příliš zatěžuje ledviny. Nevhodné jsou i minerální kameny s obsahem soli.
Syrové maso
Může být zdrojem různých bakterií, salmonely nebo cizopasníků. Syrové mleté maso mnohem rychleji podléhá zkáze.
Syrové těstoviny s ostrými okraji/Surové cestoviny s ostrými okraji
Můžou natrhnout torby a tím následně způsobit zánět torby.
Sýry s vysokým obsahem tuku/Syry s vysokým obsahom tukou (nad 3% tuku)
Kvůli vyššímu obsahu tuku je nevhodný.
Šípky (Růže šípková)/Šípky
Ostré chloupky ze semen můžou vyvolat svědění sliznic v tlamičce a v krku a poranit torby.
Šťovík/Štiav
Obsahuje velké množství kyseliny šťavelové a je mírně toxický.
Tvaroh s vysokým obsahem tuku (nad 3% tuku)
Kvůli vyššímu obsahu tuku je nevhodný.
Větve a listy peckovin/Vetvičky a listy kôstkovíc (broskvové, meruňkové, nektarinkové, třešňové, višňové, švestkové)
Větve a listy údajně obsahují amygdalin, který se rozkládá na kyanovodík, proto by listy těchto stromů neměli být podávané.
Větve jehličnatých stromů/Vetvičky ihličnatých stromov
Obsahují škodlivé éterické oleje a živici, která může slepit torby.
Pecky/Kôstky (broskvové, meruňkové, nektarinkové, třešňové, višňové, švestkové)
Jádro tvrdých pecek obsahuje amygdalin, který se štěpí na kyanovodík, otrava může končit smrtí.

Plísňové sýry
I když obsahují tzv. "kulturní plísně", které jsou pro člověka neškodné, tak u křečků můžou působit toxicky. Některé plísňové sýry mají vysoký obsah tuku a obsahují větší množství soli.
Pokojové rostliny
Většina pokojových rostlin je pro křečky jedovatá nebo může u nich vyvolat závažné zdravotní potíže.
Vepřové maso
Nevhodné kvůli vyššímu obsahu tuku. Průměrné nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 15,2 g, tuky 18 g, sacharidy 0 g
Všechno horké a příliš studené/Všetko horúce a príliš studené
Horké a příliš studené potraviny můžou křečkům způsobit trávící potíže.
Volně rostoucí rostliny
Většina volně rostoucích rostlin je pro křečky jedovatá nebo může u nich vyvolat závažní zdravotní potíže. Proto jim nikdy nepodáváme to, o čem na 100 % nevíme, že je pro ně vhodné! Velké nebezpečí konzumace jedovatých nebo škodlivých rostlin hrozí při venčení křečka na trávníku, proto ho nikdy nenecháváme volně běhat venku a to ani pod dozorem, protože nevhodnou rostlinu dokáže zkonzumovat hodně rychle, aniž bychom tomu zabránili.
Zavařované ovoce/Zavárané ovocie
Obsahuje příliš mnoho cukru nebo umělých sladidel.
Zelí/Kapusta
Může způsobit nadýmání.
Žaludy/Žalude
Žaludy obsahují velké množství taninu. Při nadměrném užití můžou u některých zvířat vyvolat otravu. Po konzumaci se často vyskytují koliky, zácpa a bývají poškozeny i ledviny.